HAAR, haar, overal haar!!!

"IK WORD GEK VAN AL DAT HAAR!" 1 van de meest gehoorde zinnen in de Trimsalon. Vaak gaat deze zin vervolgd met: "Scheer hem/haar maar lekker kort". Echter is dit niet bedoeling van een honden en/of kattenvacht.

Er zijn meerdere soorten vachten zoals: knipvachten, inkortvachten, uitdunvachten, ontwolvachten en plukvachten. Iedere vachtsoort vergt een andere verzorging.

SCHEREN

Helaas komt het veel te vaak voor dat de vacht onnodig veel te kort geschoren of geknipt wordt. Het dier heeft zijn vacht nodig voor te beschermen tegen kou maar zeker ook tegen warmte. Zie het als een thermosfles. In de winter houdt de vacht het dier lekker warm en in de zomer zorgt het ervoor dat het dier het niet te warm krijgt. Wordt het dier in de hete zomer kort geschoren, loopt u het risico dat uw dier verbrandt. En in de winter heeft u dier het waarschijnlijk te koud.

Kortscheren betekend niet dat uw diergeen haren meer verliest. Ze zijn alleen een stuk korter.

Er zijn ook vachten die helemaal niet geschoren mogen worden. Laat u deze alsnog scheren, dan kunt u het risico lopen dat de vacht nooit meer hetzelfde teruggroeit. Een plukvacht scheren betekend vaak het einde van de plukvacht. Er groeit in de meeste gevallen een hele andere vachtstructuur voor in de plaats.


Is uw dier in het verleden een keer (te kort) geschoren geworden en is de vacht anders teruggegroeit? Er bestaat de mogelijkheid om de vacht van uw dier weer in goede conditie te krijgen. Echter zal dit veel tijd, geduld en de hulp van een professionele trimsalon vragen


BORSTELEN

Veel mensen zijn ook geneigd om hun huisdier, bijna dagelijks, flink te borstelen. Helaas wordt het haren hierdoor alleen maar verergert. U haalt namelijk niet alleen maar de losse haren eruit maar u trekt ook vele gezonde haren uit de vacht. Dit heeft bij een hondenvacht als gevolg dat er nog meer haren terug groeien. Trekt u 1 gezond hondenhaar uit de vacht, dan groeien daar 10 voor terug. Bij een kattenvacht is het gevolg dat, als u er 1 gezond haar uittrekt, groeit er een beschadigt haar terug. Dit haar kan zich vast gaan zetten aan de gezonde haren en hierdoor kan uw kat klitten krijgen.

Sommige vachten behoeven maar 1 borstelbeurt per week. Andere vachten vergen bijna geen verzorging.


Laat u zich in de salon informeren wat de beste optie is voor de vachtverzorging van uw dier!